Shadow
Slider
A A A

Polityka Prywatności

POLITYKA OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH

Stosownie do treści art. 24. ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych oraz art. 6 ust. 1 lit. a Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych 2016/679 (RODO) informujemy:

  1. Administratorem danych osobowych jest Ekosolary Ireneusz Jóźwik., ul. Aleja Wojska Polskiego 46/5,  62-800 Kalisz , NIP 618-125-34-45,  tel. +48792463350, email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
  2. Funkcję inspektora ochrony danych pełni Ireneusz Jóźwiki, email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.., tel. +487924633503 
  3. Dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie w celu, dla którego zostały zebrane, tj. w celu przedstawienia oferty handlowej. Podanie danych jest dobrowolne. Odmowa ich podania uniemożliwi przedstawienie oferty handlowej.
  4. Dane osobowe mogą zostać udostępnione podmiotom współpracującym w administratorem wyłącznie w związku z celem dla którego zostały zebrane.
  5. Podane dane osobowe przetwarzane będą przez administratora przez okres jednego roku.
  6. Podającemu dane przysługuje prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia danych. Wnioski o skorzystanie z ww. praw dostępne są dla osób, których dane dotyczą, w sekretariacie firmy oraz na stronie internetowej.
  7. Informujemy, że zgoda na przetwarzanie danych osobowych może zostać cofnięta w dowolnym momencie.
  8. Osobie, której dane dotyczą przysługuje prawo złożenia skargi do organu nadzorczego.

POLITYKA COOKIES

  1. Ekosolary Ireneusz Jóźwik., ul. Aleja Wojska Polskiego 46/5,  62-800 Kalisz , NIP 618-125-34-45,  tel. +48792463350, email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..  pragnie poinformować, że w celu zapewnienia prawidłowego dostępu do serwisu corab.eu na komputerze osoby z niego korzystającej zapisywane są krótkie pliki tekstowe (zwane dalej "cookies”).

    Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:

    1. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; 
    2. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła; 
    3. określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.

    W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

    Ustawienia większości przeglądarek internetowych umożliwiają automatyczną akceptację plików cookies. Możecie Państwo jednak zablokować trwałe zapisywanie plików cookies lub wprowadzić takie ustawienia w Państwa przeglądarce, by informowała Państwa o każdorazowym umieszczeniu cookies w Państwa urządzeniu. Zaznaczamy, że w przypadku całkowitego wyłączenia cookies nie wszystkie funkcje tej strony internetowej bądź innych stron, które Państwo odwiedzacie, będą działać prawidłowo.

    Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics.

    Pliki cookies mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.

    W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: www.google.com/ads/preferences/

           Fotowoltaika - dziedzina nauki i techniki zajmująca się przetwarzaniem światła słonecznego na energię elektryczną czyli inaczej wytwarzanie prądu elektrycznego z promieniowania słonecznego przy wykorzystaniu zjawiska fotowoltaicznego. Fotowoltaika znajduje obecnie zastosowanie, mimo stosunkowo wysokich kosztów, w porównaniu z tzw. źródłami konwencjonalnymi, z dwóch głównych powodów: ekologicznych (wszędzie tam, gdzie ekologia ma większe znaczenie niż ekonomia), oraz praktycznych (promieniowanie słoneczne jest praktycznie wszędzie dostępne).

               Unikalne korzyści z instalacji fotowoltaicznych

Elektrownie słoneczne nie ingerują w otoczenie .Panele fotowoltaiczne nie zatruwają środowiska, nie produkują żadnych odpadów i nie emitują hałasu .Fotowoltaika ma szeroki zakres zastosowań – od gadżetów po wielkie systemy BIPV .Modularny charakter instalacji pozwala na skalowanie inwestycji.Po zamontowaniu panele fotowoltaiczne nie wymagają żadnej obsługi .Inwestycja w system PV zwróci się poniżej 10 lat, zależnie od stopnia nasłonecznienia i wielkości instalacji,a każdy następny rok pracy paneli przekłada się na czysty zysk dla inwestora. Fotowoltaika ma największy potencjał pośród odzyskiwalnych źródeł energii (OZE)

    • Budowa, mechanizm działania

Ogniwo wykonuje się z półprzewodnika typu p pokrytego warstwą półprzewodnika typu n o grubości tylko 1um, tak aby światło mogło swobodnie przedostać się do warstwy zaporowej. Pochłonięte fotony wybijają elektrony z sieci krystalicznej i stają się swobodne i jednocześnie tworzą się dziury. W wyniku powstającego wewnętrznego pola elektrycznego w warstwie następuje dyfuzja czyli przejście dziur do obszaru p, a elektronów do obszaru n. Pomiędzy obiema częściami półprzewodnika powstaje potencjał elektryczny, jeśli na zewnątrz ogniwa zewrzemy obszary p i n to popłynie prąd.

 

1

Ogniwo fotowoltaiczne

Element półprzewodnikowy, w którym następuje przemiana energii promieniowania słonecznego w energię elektryczną w wyniku zjawiska fotowoltaicznego.

2

Moduł fotowoltaiczny

Układ połączonych szeregowo lub szeregowo-równolegle ogniw fotowoltaicznych.

3

 

Ogniwo fotowoltaiczne - rodzaje

• Monokrystaliczne
Cały panel składa się z pojedynczych ogniw, które tworzone są z jednorodnego kryształu krzemu o uporządkowanej budowie wewnętrznej. Podstawą do tworzenia ogniw są odpowiedniej wielkości bloki krzemu. Są one cięte na warstwy, których grubość wynosi około 0,3mm. Ogniwa monokrystaliczne osiągają najwyższy poziom sprawności (18 - 22%) oraz żywotności.

• Polikrystaliczne
Moduły polikrystaliczne zbudowane są z ogniw, składających się z wielu małych kryształów krzemu. W efekcie powstaje niejednolita powierzchnia, która wzorem przypomina szron na szybie. Moduły te są mniej wydajne (sprawnośc na poziomie 14 -18%) od paneli monokrystalicznych. Ich proces produkcji jest mniej złożony a cena niższa. Z tego powody panele te są najszerzej rozpowszechnione, zarówno w zastosowaniach domowych jak i dużych elektrowniach słonecznych.

• Cienkowarstwowe (Amorficzne)

 Mają całkiem inną strukturą krzemu. Technologia ta stwarza możliwość oszczędzenia na surowcu. Gruba na jedynie 2 mikrony warstwa krzemu osadzana jest na powierzchni innego materiału, takiego jak np. szkło. W tego typu panelach nie możemy wyróżnić pojedynczych ogniw. Moduły amorficzne najczęściej spotykamy w małych urządzeniach, takich jak kalkulatory czy zegarki, aczkolwiek wykorzystywane są również w dużych systemach do zasilania całych domów. Ich sprawność osiągnęła poziom 6 - 10%

Rodzaje systemów fotowoltaicznych 

System sieciowy (on-grid)

• Produkcja i sprzedaż energii elektrycznej

 • Rozliczenia na zasadzie różnicy pomiędzy energią zużytą i wyprodukowaną

• Inwerter zarządza dopasowaniem wyprodukowanej energii elektrycznej do parametrów sieci publicznej
• Możliwość konfiguracji systemu do produkcji energii elektrycznej na własne potrzeby - dosilenie sieci podłączonej na stałe do publicznej sieci energetycznej - wymagany stały odbiór energii elektrycznej.
on gird
A. Moduły fotowoltaiczne,
B. Inwerter sieciowy
C. Licznik energii elektrycznej wyprodukowanej
D. Złącze elektryczne
E. Sieć energetyczna
F. Licznik energii elektrycznej zakupionej
G. Odbiorniki

System wyspowy (off-grid)

• Niezależne źródło zasilania, bez podłączenia z siecią energetyczną

• Kontroler ładowania jako urządzenie zarządzające procesem uzysku energii i ładowania akumulatorów

• Nadmiar wyprodukowanej energii akumulowany w akumulatorach do wykorzystania np. na oświetlenie w nocy

• Napięcie wyjściowe: DC lub AC (poprzez użycie inwertera)

off gird

 

A. Moduły fotowoltaiczne
B. Regulator ładowania
C. Akumulatory
D. Inwerter wyspowy
E. Skrzynka połączeniowa
F. Odbiorniki

System hybrydowy/awaryjny (back-up)

• Produkcja energii elektrycznej + awaryjne zasilanie przy zaniku napięcia sieciowego

• Sprzedaż energii elektrycznej

• Awaryjny bufor energii zgromadzonej w akumulatorach

• Stosowany wszędzie tam gdzie z uwagi na specyfikę pracy niektórych urządzeń wymagane jest stałe źródło zasilania w energię elektryczną

• Kilka niezależnych źródeł zasilania

back up

A. Moduły fotowoltaiczne
B. Inwertery sieciowe
C. Inwertery wyspowe
D. Regulatory ładowania
E. Turbiny wiatrowe
F. Inwertery sieciowe (turbiny wiatrowej)
G. Generator prądotwórczy (spalinowy)
H. Akumulatory

L. Odbiorniki

  • Projekt instalacji fotowoltaicznej składa się :
  • • Miejsca
    • Projektu
    • Kalkulacji i dobór paneli fotowoltaicznych
    • Zysku
  • Prowadzimy bezpłatne konsultacje w domach,firmach oraz przeprowadzamy naszych klientów przez całą procedurę dotacji.
 

                   Instalacje solarne są atrakcyjne zarówno dla budujących, jak i modernizujących, bo słońce dostarcza energię bezpłatnie i przez cały rok. Ale trzeba kupić drogie kolektory- skórka za wyprawkę? Niekoniecznie. Kolektory słoneczne są idealnym uzupełnieniem każdego systemu grzewczego i trwale obniżają zużycie energii. Jest zima i komuś może się wydawać niezrozumiałe, dlaczego właśnie jeszcze przed nastaniem mrozów, a więc w miesiącach mało sprzyjających pogodowo, ponieważ zimą oszczędności będą minimalne, to jednak coraz więcej osób decyduje się na zamontowanie kolektorów słonecznych, a więc taniej i czystej energii ze słońca - rozwiązania przebojem zdobywającego sobie polski rynek. 

               Istnieje wiele argumentów przemawiających za montażem instalacji solarnej w okresie zimowym. W wakacje klienci planują wyjazdy, lub, jak rolnicy, wykonują prace polowe, zimą natomiast łatwiej jest skupić się na konkretach. Teraz montowane kolektory zaczną być eksploatować od wczesnej wiosny. Decydując się na kolektory w maju, czy czerwcu tracimy sporą część sezonu.
           

Skorzystaj już dziś i zacznij oszczędzać pieniądze!

             Zanim jednak zdecydujemy się na kupno wybranego modelu kolektora, warto zapoznać się z krótką charakterystyką dwóch typów – wszystko po to, aby inwestycja w kolektory słoneczne była naprawdę przemyślana i przyniosła oczekiwane rezultaty. Wielu fachowców radzi, żeby zamiast tanich kolektorów próżniowych kupować solidne płaskie. A na czym polegają różnice między nimi

                            Rodzaje Kolektorów

      Kolektor płaski                                              Kolektor próżniowy heat pipe

    K1  K2   

Które kolektory wybrać?

             W polskich warunkach najwięcej Energii Promieniowania Słonecznego (EPS) dostępnej jest w tzw. przedziale pory ciepłej – w miesiącach IV-IX, na który przypada 80% rocznej energii promieniowania słonecznego. Pozostałe 20% przypada na resztę roku, tak więc występuje tutaj umowny, ale wyraźny podział „pół na pół”: 6 miesięcy korzystnych i 6 miesięcy mniej korzystnych warunków dla pracy kolektorów słonecznych.

WYK 

Rys. Przybliżony rozkład Energii Promieniowania Słonecznego w okresie roku dla warunków Polski

          Wydaje się takie skonstruowanie kolektora słonecznego, aby przede wszystkim uwzględnić jego warunki pracy w okresie pory ciepłej, by przy największych dawkach nasłonecznienia, móc pozyskiwać jak najwięcej ciepła. Na rynku oferowane są 2 podstawowe typy kolektorów słonecznych – płaskie i próżniowe. Ze względu jednak na rodzaj pracy, z punktu widzenia odbiorcy czyli klienta, tak więc należy wyróżnić 3 typy kolektorów słonecznych:

1. Kolektory płaskie

2. Kolektory próżniowe 1-ścienne

3. Kolektory próżniowe 2-ścienne

                    Przeważnie wybór klienta sprowadza się do dylematu „kolektor płaski czy próżniowy?”. Utartą opinią jest przy tym zdecydowana wyższość kolektorów próżniowych nad płaskimi, czym jak się okazuje kieruje się znaczna grupa klientów, nie zawsze z korzyścią dla siebie. Prawdą jest, że kolektory próżniowe w porównaniu do kolektorów płaskich, posiadają skuteczniejszą izolację cieplną. Izolacja cieplna jest szczególnie istotna przy wysokich różnicach temperatury pomiędzy absorberem, a otoczeniem kolektora. Ale uzysk ciepła zależy w pierwszej kolejności od sprawności optycznej kolektora słonecznego – od ilości promieniowania słonecznego, jakie będzie mogło dotrzeć do płyty absorbera.

                  Kolektory próżniowe, pod warunkiem, że uzyskują wyższe wydajności od płaskich, mogą być stosowane w mniejszej powierzchni – szczególnie w małych instalacjach słonecznych. (kolektor płaski ST 191 DE, oraz kolektor jednościenny próżniowy).

                   „Na przykładzie trzech charakterystycznych kolektorów słonecznych, występujących na rynku polskim, dla których wzięto pod uwagę dane techniczne producentów, możnaprześledzić jak pracują one latem i zimą. W okresie letnim, przy idealnych warunkach (1000 W/m2) i przy standardowych zakresach pracy instalacji (różnica pomiędzy temperaturą absorbera, a otoczeniem dT = 50K), porównanie mocy jednostkowych wskazuje na wyższość kolektora słonecznego z pojedynczą rurą szklaną (657 W/m2). Tylko w specyficznych warunkach pracy (jeszcze większe różnice dT) kolektor próżniowy z podwójną rurą szklaną może uzyskiwać podobne lub wyższe wydajności niż kolektor płaski dobrej klasy technicznej (617 W/m2). Tutaj jego wydajność jest wyraźnie niższa (559 W/m2).”

 WYK1

            Jeżeli więc w okresie letnim, kolektory próżniowe o podwójnej rurze szklanej nie uzyskują wyższych wydajności niż kolektory płaskie, to może ich wyższa wydajność będzie widoczna w okresie zimowym? Jeżeli założyć, korzystne warunki pracy – słoneczny i nawet mroźny dzień (nasłonecznienie zimą niższe niż latem: 600 W/m2) oraz to, że powierzchnie szyb kolektorów są wolne od śniegu, to wydajności kolektorów słonecznych: płaskiego oraz próżniowego z podwójną rurą szklaną, będą porównywalne. Wydajność kolektora próżniowego „1-ściennego” będzie w tych warunkach pracy wyższa o ok. 12% (369 W/m2).

 WYK2

Rysunki wykorzystane ze strony www.solarblog.pl

              Jednak praktyka pokazuje, że tak dobre warunki pracy w okresie zimowym występują stosunkowo rzadko. Przede wszystkim na powierzchni szyb występuje śnieg lub szron, z którym najpierw musi się uporać kolektor słoneczny. Czas rozmrożenia powierzchni szyby zależy poza nasłonecznieniem jego powierzchni i grubością warstwy osadów, w znacznej mierze od strat ciepła kolektora słonecznego do otoczenia. I wówczas paradoksalnie, skuteczna izolacja cieplna kolektorów próżniowych – w szczególności „2-ściennych”, stanowi przeszkodę do szybkiego rozmrożenia powierzchni szyby i rozpoczęcia pracy kolektora. Straty ciepła do otoczenia są bowiem w kolektorach „2-ściennych” niewielkie (5 W/m2) w porównaniu do kolektorów próżniowych „1-ściennych” (18 W/m2) i tym bardziej do – płaskich (25 W/m2).

 WYK3


                 Co istotne, skuteczniejsza izolacja kolektorów słonecznych „2-ściennych” wcale nie przekłada się zimą na wyższe uzyski ciepła niż dla kolektorów „1-ściennych” i w przeważającym okresie – dla kolektorów płaskich. W warunkach polskich zim, gdzie często mamy do czynienia z opadami śniegu, a także wilgotnym powietrzem tworzącym szron, okazuje się z obserwacji nieraz, że kolektory słoneczne próżniowe „2-ścienne” nie zdążą w ciągu dnia całkowicie się rozmrozić. Taki stan może trwać nawet kilka dni, co potwierdzają badania w Niemczech (Fachhochschule Ingolstadt) i obserwacje w USA (neastsolar.com).

 RY1RY2

RY3RY4

 RY5RY7

           Podobne obserwacje można prowadzić także w Polsce. 27 marca br. w rejonie Katowic w sposób praktyczny obserwowano szybkość rozmrażania się kolektorów płaskich i próżniowych „1-ściennych”. Różnica w ich przypadku nie była duża, kolektory próżniowe „1-ścienne” rozmroziły się z niewielkim opóźnieniem w stosunku do płaskich, a ich wyższa wydajność cieplna pozwoli zrekompensować z pewnością mniejsze uzyski w początkowej fazie pracy. Natomiast w tym samym czasie szereg kolektorów próżniowych „2-ściennych”na budynkach w okolicy pozostawała przykryta szronem. Ta sytuacja wydłużała się do paru godzin, a nawet paru dni w innych okresach zimy 2010/2011.

 WY1

Rys Rozmrażanie kolektorów słonecznych: 27 marca 2011r., temperatura zewnętrzna o godzinie 07:30 = – 4 oC

             Reasumując: Jaki jest więc sens stosowania kolektorów próżniowych „2-ściennych”, skoro ich cena jednostkowa (PLN/m2) jest wyższa niż dla dobrej klasy kolektora płaskiego, o około 20-30%, a sprawność pracy niższa? Można zaryzykować stwierdzenie, że niedoświadczenie inwestorów na młodym jeszcze polskim rynku kolektorów słonecznych. W krajach zachodnioeuropejskich udział kolektorów próżniowych w całym rynku to przeważnie parę procent (dane ESTIF za 2009r.: Niemcy 13%, Szwajcaria 8%, Francja 3%, Austria 2%), przy czym są to rozwiązania wydajne w pracy – przede wszystkim kolektory próżniowe „1-ścienne”. Polska należy do grupy kilku państw, gdzie udział ten jest wysoki (PL 2009:35%) na rzecz przede wszystkim kolektorów próżniowych o niskiej cenie i nie zawsze najwyższej jakości oraz wydajności pracy, co starano się wyjaśnić w tym artykule.

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na miejsce produkcji tych kolektorów. Ma to istotny wpływ na jakość produktów

Kolektory pokrywają ~60% zapotrzebowania na ciepłą wodę w ciągu roku

a) Jeśli obecnie płacę za podgrzanie wody 330zł / miesięcznie,to za rok zapłacę 3960 zł przy taryfie G12

b) Jeżeli 1 worek węgla kamiennego o wadze 33kg wystarczy na podgrzewanie wody przez 3 dni, to w ciągu miesiąca spalimy 330 kg , czyli ok. 1/3 tony. Jeżeli tona węgla średnio kosztuje 780 zł, to miesięcznie podgrzanie wody kosztuje to 260 zł. 260 zł * 12 miesięcy daje 3120 zł.

c ) Ten czerwony klocek o wymiarach 33 cm x 33 cm x 33 cm to około 1/27 m3.   Jeżeli średnia cena metra sześciennego opału kosztuje 150 zł, to dzienny koszt ogrzania wody to: 150 zł : 27 =5.555… zł .To daje nam około 166 zł miesięcznie. Czyli w ciągu roku wydajemy około 2000 zł.

O4 

OSZCZĘDNOŚCI OCZYWISTE

 Skoro kolektor zapewni mi 60% zapotrzebowania CWU, to

O3 

                   Zastosowanie dobrych kolektorów słonecznych w dobrze dobranym oraz starannie wykonanym układzie hydraulicznym ogrzewania, w zdecydowany sposób wpłynie na ograniczenie kosztów użytkowania budynku. Tym samym zapewni większy komfort mieszkania oraz życia każdemu Inwestorowi.

              Kolektory słoneczne z międzynarodowym certyfikatem jakości Solar Keymark instalowane przez firmę Ekosolary to nowoczesne, bezobsługowe i bezpieczne urządzenia służące do podgrzewania wody, której na co dzień używamy

Powiedz NIE wysokim rachunkom, już dziś umów się na bezpłatną konsultację!!!

SENTRON Powermanager system zarządzania energią i rozdzielnicami

Narzędzie Sentron powermanager jest niezawodnym i prostym rozwiązaniem do przetwarzania i monitorowania danych pomiarowych, pobranych z takich urządzeń, jak mierniki parametrów sieci SENTRON PAC czy wyłączniki SENTRON 3WL/3VL. Dzięki możliwości rozbudowy pozwala ono szybko stworzyć podstawę systemu zarządzania energią zgodnie z normą EN 16001 przy równoczesnych niskich koszach inwestycyjnych. System staje się przejrzysty, co pozwala na poznanieukrytego potencjału, jego optymalizacjęi wprowadzenie oszczędności.

System zarządzania energią oparty na rozwiązaniach SENTRON składa się z komputera PC z oprogramowaniem powermanager oraz z aparatury podłączonej bezpośrednio do PC przez sieć Ethernet.
Główne założenia systemu zarządzania energią:
• identyfikacja potencjalnych oszczędności
• redukcja kosztów energii
• pewność i dostępność energii wszystko to dzięki przejrzystości podglądu warunków chwilowych oraz obszernemu przyporządkowaniu i oszacowaniu energii.

Oprogramowanie SENTRON powermanager:
• jest samodzielnym oprogramowaniem do zarządzania energią
• może być obsługiwane z poziomu PC oraz mierników wielofunkcyjnych przez sieć Ethernet
• jest dostosowane do rozbuowy z prostej, standardowej aplikacji
do obszernej, elastycznie przystosowanej do potrzeb klienta platformy
• jest w pełni skalowalne pod względem liczby urządzeń i funkcji oprogramowania
• zapewnia optymalną integrację instrumentów pomiarowych z rodziny SENTRON PAC, wyłączników SENTRON 3WL/3VL orazinnych urządzeń

SENTRON powermanager jest przeznaczony do:
• zbierania

• monitorowania

• sterowania

• szacowania

• prezentacji

• archiwizacji

Wiecej informacji o systemie ( plik pdf )

 s1

s2

1. Lokalizacja
           Każdy inwestor, który myśli o większej elektrowni fotowoltaicznej potrzebuje działkę, na której możliwe będzie posadowienie instalacji PV oraz jej podłączenie przez energetykę. Z uwagi na interpretację GUNB zrównującą instalacje fotowoltaiczne z instalacjami kolektorów słonecznych możliwe jest "zbudowanie" farmy fotowoltaicznej w oparciu o zgłoszenie robót budowlanych w starostwie powiatowym. Nie oznacza to jednak, że w każdych warunkach gmina zgodzi nam się na posadowienie każdej wielkości instalacji w każdym rejonie. Różne gminy różnie podchodzą do interpretacji GUNB i zapisów prawa budowlanego. Zazwyczaj łatwiej jest zrealizować proces inwestycyjny tam gdzie niema planu zagospodarowania przestrzennego. Na tym etapie należy pamiętać, że 1 MW elektrownia fotowoltaiczna w raz z odstępami technicznymi potrzebuje ok. 2 ha niezacienionego terenu.

2. Projekt koncepcyjny
          Uzyskanie warunków przyłączenia od lokalnego zakładu energetycznego wymaga złożenia stosownego wniosku. Wniosek taki poza ogólnymi danymi wymaga sprecyzowania przez inwestora parametrów elektrowni oraz dołączenia niezbędnych załączników pozwalających zweryfikować parametry zastosowanych urządzeń zwłaszcza jednostek wytwórczych jak panele fotowoltaiczne i inwertery. Oznacza to, że wydane przez operatora warunki przyłączenia będą dotyczyć ściśle określonej konfiguracji elektrowni fotowoltaicznej, której nie można dowolnie zmieniać na etapie realizacji. Z tego względu projekt koncepcyjny, mimo iż często jest przez inwestorów traktowany pobieżnie ma duże znaczenie. Poprawna optymalizacja instalacji będzie rzutować na ekonomikę i proces realizacji instalacji.

3. Warunki przyłączenia
          Lokalizacja wybrana pod inwestycję musi dawać możliwość przyłączenia do sieci wskazanej wielkości instalacji. Do niskiego napięcia można zazwyczaj wpiąć do kilkudziesięciu kW. Do średniego napięcia bezpośrednio za pomocą transformatora do kilku MW. Przy większych mocach kilka - kilkanaście MW koniecznej jest poprowadzenie lini do GPZ co znacząco podnosi koszty instalacji często powodując brak ekonomicznych podstaw do realizacji inwestycji. Mimo iż energetyka ma obowiązek podłączenia każdej instalacji OZE to jednak dana linia może niemieć już żadnych wolnych mocy a rozbudowa linii może być nieuzasadniona ekonomicznie. Z tego względu nie zawsze mając słup na działce możliwe będzie przyłączenie instalacji a finalnym potwierdzeniem możliwości przyłączenia jest uzyskanie warunków przyłączenie i wniesienie zaliczki 30 zł/kW. Warunki przyłączenia wydawane są przez dystrybutora w ciągu 150 dni po złożeniu wniosku wraz z projektem umowy o przyłączenie do sieci i są ważne dwa lata.

4. Koncesja
          Posiadając tytuł prawny do gruntu i warunki przyłączenia należy rozpocząć starania o uzyskanie koncesji na wytwarzanie energii ze źródła odnawialnego, które wydawane jest przez Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki. Na tym etapie należy złożyć wniosek wraz z 21 załącznikami dokonać stosownej opłaty i czekać na wydanie promesy, czyli przyrzeczenia wydania koncesji. Ten etap, choć może wydawać się skomplikowany na tle etapu 1 i 3 jest łatwy do przejścia.

5. Budowa
          Zakładając, że starostwo powiatowe nie wniosło sprzeciwu do zgłoszenia robót a gmina zezwoliła na posadowienie instalacji i niema jeszcze żadnych protestów społeczności lokalnej można przystąpić do "budowy" elektrowni. Na tym etapie kluczowa jest logistyka dostaw poszczególnych komponentów i prac. Elektrownie fotowoltaiczne o mocy nawet kilku MW mogą być wykonane w kilka (3- 8) tygodni pod warunkiem, że poszczególne etapy prac są odpowiednio zgrane w czasie.

  • · wykonanie fundamentów
  • · montaż stołów
  • · montaż paneli
  • · montaż inwerterów
  • · montaż i podłączenie stacji trafo

6. Uzyskanie Koncesji od prezesa Urzędu Regulacji Energetyki, rejestracja na Towarowej Giełdzie Energii (TGE) w celu obrotu zielonymi certyfikatami i uruchomienie oraz odbiór elektrowni przez energetykę to ostatnie działania, jakie musi wykonać inwestor zanim zacznie cieszyć się pracą swojej elektrowni.